Av Hayrettin ALTUNCU
Bayburt Kültür ve Yardımlaşma Derneğini Başkanı
Bize biraz Hayrettin Altuncu’ yu anlatır mısınız?
1962 yılında Bayburt da doğdum. Orta ve lise eğitimimi Bayburt da tamamladım. İstanbul da yüksek öğrenimimi görüp avukat oldum. Bayburt Yeni Cadde ( Tabakhane Sokak) da tüccar ve terzi olarak çalışan ve 3 yaşından itibaren çarşıda esnafla birlikte yaşayan bir insanım. İstanbul’ a geldikten sonra her Anadolu çocuğu gibi memleketimize duyduğumuz özlem hemşerilerimizle bir arada olmamızı ve onlara sosyal kültürel ve maddi manevi yardımcısı olmayı bize bir yükümlülük olarak yükledi. 1987 ‘ den itibaren Bayburt cemiyetlerinde yönetim kurulu üyeliği , Bayburt Vakfının kurucu üyesi ve cemiyetlerle alakalı hukuki bütün sıkıntıları yasal çözücüsü olarak cemiyetlerin içinde yer aldık. 1947 de kurulan Bayburt Kültür ve Yardım Derneği’ nin 2000 yılının mayıs ayında yapılan Genel Kurulunda derneğin genel başkanlığına getirildim. Halen bu görevi ifaa etmeye çalışıyorum.
Bayburt Kültür ve Yardımlaşma Derneğini kurdunuz. Bu dernek hangi amaçlarla kuruldu?
Derneğimizin Genel Merkezi 1963 yılında o zamanın yönetim kurulu başkan ve üyelerince gerek Bayburt’ dan gerek içinden ve gerek köylerinden, İstanbul da yaşayan Bayburtlulardan toplanan yardımlarla inşaatı yapılan Kızılelma Cad. Ahmet Hikmet Sok. No. 37 Fındıkzade binamızdır. Uzun yıllar toplumun maddede birleşmesi sebebiyle bütün derneklerde olduğu gibi derneğimizde de faaliyetler atıl hale gelmiştir. Ancak geçmiş dönem dernek başkanlarımız Bayburtluyu bir arada tutabilmek ve onların memleketleri dışında yaşabilecekleri sıkıntıları en aza indirebilmek gayesiyle cemiyeti yaşatmışlardır. 2000 yılına kadar yoksuluna yardım eden memleketinden İstanbul’ a gelen hemşerisine misafirhane görevi yapan okumak için genel öğrencilerine yurt olarak hizmet veren bir dernek merkezi 2000 yılından itibaren bütün bu hizmetlerle birlikte gelişen cemiyet hayatı ve dernek üyelerinin de beklentileri nedeniyle daha geniş faaliyetlere açılmaya başlamıştır. 2000 yılından bu güne Bayburt Kültür ve Yardım Derneğinin Çorlu, Esenler, Bağcılar ve Bahçelievler de 4 tane şubesini açtık. Bütün bu şubelerimiz Bayburt Kültür ve Yardım Derneğinin misyonunun bulundukları ilçede en iyi şekilde yerine getirmek için çalışıyorlar. Ve o ilçenin yerel yönetimleriyle ve mülki amirlikleriyle müşterek kültürel faaliyetler yapıyorlar. Merkez organizasyon genel merkez tarafından takip edilmektedir.
Peki bize biraz faaliyetlerinizi anlatır mısınız?
Öncelikle Dernek tüzüğünün derneklere yüklemiş olduğu ana vazifenin ifası için alt yapı oluşturmaya çalışıyoruz.Derneklerin kuruluş amaçları genel itibariyle hemşerilerinin toplanabilecekleri mahalli kültürlerini yaşabilecekleri birbirleriyle yardımlaşmayı sağlayabilecekleri bir dernek lokali sağlamak. Bütün bu amaç içerisinde her yıl alt yapısını her ay mahalli toplantılarla oluşturduğumuz ve adına Bayburt akşamları dediğimiz bir büyük toplantı yapıyoruz.
Bayburt Akşamlarının hemşerilerimiz için getirisi ne olmuştur?
Dernek başkanı olduğumuz günden bu yana 11 tane büyük Bayburt akşamı yaptık. Bu Bayburt akşamlarında asgari 1500-2000 hemşerimiz bir araya gelmesini ekonomik güç ayrımı yapmaksızın devlet büyüklerinin de bu toplantıda bulunmasını sağlayarak bir nevi devlet millet kaynaşması sağladık. Bu da birbirini görmemiş uzun zamandır çeşitli nedenlerle görüşememiş hemşerilerimiz için çok anlamlı bir organizasyon olmuştur. Bu buluşmalara vesile olduğumuz için de mutluluk duyduk
Hizmetlerinize devam edelim.
• Evet… İlçe, belde ve köy derneklerimizin hiç birini ayrı tutmaksızın tek tek ziyaret ettik. Onlarında merkezle birlikte olmanın güç anlamına geleceğini bilmelerini sağlamak için ziyaret ettik. Yaptığımız bu programlarda resmi olmamakla birlikte 50ye yakın dernekle Bayburt dernekler birliği oluşturduk.
• Federasyon çalışmamız var. Bayburt Kültür ve Yardım Dernekleri Federasyonu oluşumunu başlattık. Genel kurullarını yapan bütün derneklerden kurulma çalışmasında olan federasyona üye olmaları için genel kuruldan yetki almaları çağrısında bulunuyoruz. Yine bu çalışmalarımızın içerisinde 2001 yılında başlamak üzere Bayburt Kültür ve Yardım Derneği Geleneksel Futbol Turnuvası adı altında İstanbul’ da ki Bayburt dernekleri arasında her yıl mayıs ayının ilk cumartesi günü başlaması kaydıyla Futbol turnuvası düzenledik. Bu güne kadar bu futbol turnuvamıza katılan derneklerimizin sayısı 40 civarındadır. Şunu gururla söylemek istiyorum ki milli futbol liginde uluslar arası karşılaşmalarda bile kavgalı dövüşlü futbol maçları izlerken yıllarca oluşturmaya çalıştığımız kardeşlik ruhunun da etkisiyle bizim derneğimizin yapmış olduğu turnuvalardan hele final karşılaşmalarında asla kavga, dövüş olmamıştır. Final karşılaşmalarımızı seyretmeye gelen belediye başkanları, kaymakamlar ve emniyet müdürleri oluşturduğumuz bu kardeşlik duygusu ve ortaya koymuş olduğumuz bu güzel tablodan dolayı Bayburt Kültür ve Yardım Derneğine ve şahsımıza teşekkür ederek ayrılmışlardır. Futbol turnuvasından da öteye geçerek bir nevi Kültürel etkinlik olarak asgari 5000 kişinin seyrettiği bir mahalli gösteri haline dönüştü. Turnuvanın başlangıcında ve final karşılaşması öncesinde Bayburt folkloru, Bayburt mahalli sanatçılarının söyledikleri türkülerimiz ve Bayburt’ a ilişkin bir çok gösteri haline geldi. Bu turnuvalarımızın süresi 8 hafta, 8 haftalık süre içerisinde. 20.000-30.000 civarı insan izledi. Gayemiz katılan takımların sporcularını ve seyretmeye gelen insanımızı kötü alışkanlıklardan özellikle son dönemde insanların müptelası olduğu kahve alışkanlığından ve sigara dumanından kurtarmaktı. Bunda da başarılı olduğumuza inanıyoruz. 2004 yılı futbol turnuvamızın sloganı “ uyuşturucuya hayır, spora evet” olarak belirlendi. Çok ciddi anlamda başarı elde edildi.
Spor faaliyetleriniz sadece futbol dalında mı? Sporun başka dallarında da faaliyetleriniz var mı?
Tabi ki… Hemşerilerimizin karate salonları var bazen ilgi duyan gençlerimizi oraya yönlendiriyoruz ve bu dalda ilerlemelerinde yardımcı oluyoruz. Çünkü sporun olduğu yerde kötülük olmaz.
Sanırım Faaliyetleriniz daha bitmedi…
Hayır.. Diğer faaliyetimiz ise ailelerimizi elimizden geldiğince ziyaret ederek toplumu sarmaya başlayan uyuşturucu belasından çocuklarımızı kurtarmak ve onları kurtarmak için yapılması gerekenlerle ilgili aileleri bilgilendirilmesini sağlamaktır. Tek tek belirlenen yardıma ihtiyaçlı ailelerimizin bu ihtiyaçlarının giderilmesini temin için her yıl ramazan ayında derneğimiz yönetimi ve hemşerilerimizin bir kısmından almış olduğumuz maddi destek ile belirlenen yoksul ailelerimize maddi ya da kumanya yardımı yapılmasını sağlamaya çalışıyoruz. 2000 yılından bu yana tahminen 5000 üzerinde kumanya yardımı yapılmıştır derneğimiz tarafından.
İsterseniz kan bankanızdan bahsedelim…
Evet derneğimizin yapmış olduğu bir diğer hizmet ise kan bankası. Yani belirlediğimiz hemşerilerimizin kan gruplarını kaydettik. İhtiyacı olan hemşerimize anında ulaşabileceğimiz yaklaşık 300 tane kan verebilecek gönüllü kişilerimiz var. Sağlığın önemli olduğunu düşünerek hemşerilerimiz kan ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz.
Bu yıl ilkini düzenlediğiniz bir organizasyon var. Bayburt’umuzu Tanıyalım gezileri… Nereden doğdu bu fikir?
İstanbul da benim tahminlerime göre 300.000 Bayburtlu hemşerimiz var. Bayburt’ lunun 2. nesil versiyonu %50 oranında Bayburt’ a gitmemiştir. Bu insanların hepsi Bayburt’ u en az bizim kadar sever. İşte bizim bu Bayburt’ u tanıyalım projemizin asıl amacı bu insanımıza yani Bayburt’ a gidip Bayburt’ u yüzeysel tanıyana ya da hiç gitmemiş olana Bayburt’ u gerçek anlamda tanıtmaktı. Bayburt da 14 ün üzerinde medeniyet yaşamış olmasına, 14 medeniyete ait yapılan tarihi kalıntılar ve kültür oluşumu bulunmasına rağmen, tarihi ipek yolunun canlılığını yitirmesi nedeniyle Bayburt da ekonomik canlığını çok uzun zamandan bu yana yitirmiştir. Diğer bir sıkıntımız da bu ekonomik canlılığın ortadan kalkması nedeniyle nüfus sayısının her geçen gün azalıyor olması ve çok yoğun bir şekilde Bayburt diğer illere göç veriyor olmasıdır. Bayburt’ u tanıyalım gezisinin asıl amacı bu iki olumsuzluğu ortadan kaldırmak ; turizm merkezi olması gereken bu şehrimize gerçek kimliğini kazandırmaya çalışmaktır. Çekirdek kabuğuyla 2005 yazında başlattığımız bu gezi ümit ediyorum bundan sonraki çalışmalarımızla Bayburt ‘ un Doğu Anadolu Bölgesi turizm gelirinden çok güzel bir pay almasını sağlayacaktır. Bu konuda Bayburt Belediyesi ve Turizm müdürüyle gerekli çalışmalar yapıldı.
Bir çok Bayburt dernekleri var. Dernekler arası iletişim ve ortak çalışmalar var mı?
Özellikle Avrupa yakasında tüm dernekler tamamiyle gönül bağı içerisindeyiz. Son 5 yıldır geliştirdiğimiz parola “ sen , ben yokuz biz varız” parolasıdır. Biz bu başarının ben yapısıyla değil biz yapısıyla sağlanabileceğine inanıyoruz. Bütün Bayburt Derneklerinin ve diğer Bayburt ismini taşıyan kurumların aynı düşünce yapısıyla hareket etmesi halinde sosyal ekonomi, kültürel ve siyasi açıdan büyük bir başarı elde etmesi mümkün olacaktır. Tabi bütün bu faaliyetler tek başına yaptığımız faaliyetler değildir. Tüm seçilmiş yönetim kurulumuz Bayburt Kültür ve Yardım Derneğinin tabi yönetim kurulu üyesi kabul ettiğimiz diğer dernek başkanlarımızın birlikte çalışması ve Bayburt sevgisi sonucu gerçekleşmiştir. Bundan sonraki çalışmalarımızın ve bizden sonra oluştuğu dikkate alınarak artık hemşerilerimizin ve özellikle temsil kabiliyeti olan hemşerilerimizin birikimlerini İstanbul’ da ki Bayburtlular, İstanbullular ve mümkün oldukça Bayburt’ da ki hemşerilerimize aktarmalarını sağlamak için çalışmak gerektiğine inanıyorum. Bundan yıllar önce bir abimiz cemiyetlerimizi çocuklarımızdan biri kadar sevmediğimiz müddetçe başarılı olmamız mümkün değildir demişti. Gerçekten cemiyetlerimizi çocuklarımızdan biri kadar sevdiğimiz zaman ona harcayacağımız emek ve onu büyütmek için katacağımız ruh hem kendi insanımıza hem de ülkemize daha faydalı çalışmalar usule gelmesini sağlayacaktır.
Son olarak hemşerilerimize neler söylemek istersiniz?
İmkanı olan bütün hemşerilerimizi kendisine en yakın gördüğü derneğe üye olmaya çağırıyoruz. Ardından ekonomik gücü yüksek hemşerilerimizi en güzel yatırım insana yapılan yatırımdır felsefesinden hareketle öğrenci okutmaya okuyan öğrencilerimize de burs vermeye, destek olmaya davet ediyorum. Bize müracaat ettikleri takdirde kendilerine isterlerse birebir öğrencilere yönlendireceğimizi ya da bu şekilde burs vermek istemediği takdirde ( gizli ) burs vereceği hesabı bizzat kendilerine biz bildireceğimizi beyan ediyoruz.
Bize zaman ayırdığı için bayburt.net adına Hayrettin Altuncu’ ya teşekkür ediyorum.