Salim ARSLANHAN
BAYSİAD Bayburt Yönetici Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkan
Sayın Başkan öncelikle kendinizi tanıtır mısınız ?
1964 yılında Bayburt'ta doğdum. İlk ve orta öğrenimimi Bayburt'ta tamamladım. Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü'nden 1988 yılında mezun oldum. Maliye Bakanlığı'nca 1989 yılında açılan sınavı kazanarak Gelirler Kontrolörü oldum. 1997 yılında bir süre İstanbul Defterdarlığı Ulaştırma Vergi Dairesi Başkanlığı görevinde bulundum. Maliye Bakanlığı'nda Gelirler Başkontrolörü olarak çalışırken 2005 yıllında Yeminli Mali Müşavir olarak çalışmak üzere istifa ettim. Halen Boğaziçi Yeminli Mali Müşavirlik'in ortağı ve müdürü ve son iki dönemdir BAYSİAD-Bayburt Yönetici Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmekteyim.
Başkanım BAYSİAD-Bayburt Yönetici Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı olarak bize çalışma ve faaliyetleriniz hakkında bilgi verir misiniz ?
BAYSİAD-Bayburt Yönetici Sanayici ve İşadamları Derneği Bayburt'lu yönetici ve işadamı hemşerilerimizi bir araya getirmek, aralarındaki iletişimi güçlendirmek üzere kuruldu ve çalışmalarını bu eksende sürdürmektedir.
Ekonomik Kalkınma Sempozyumları ile bölge için hayati önem taşıyan meseleleri görüşüp, bu kapsamda projeler geliştiriliyor. I.si İstanbul'da Taksimde gerçekleştirilen sempozyumun II. si Bayburt'ta Bayburt Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.
3 aylık dönemlerle yayınlanan birde dergimiz var. Bayburt'ta ve Bayburt dışında yaşayan bütün hemşehrilerimize bu dergimiz ulaştırılmaktadır. Dergimizin 5. sayısı aralık ayında çıkacak. Dergimizde içerik olarak işadamlarımıza yönelik bilgiler makaleler, röportajlar yer almaktadır.
Ayrıca eğitim hazırlıklarımız devam etmektedir. İşsiz hemşerilerimize yönelik eğitim çalışmamız olacak ve bu işsizlere iş kapısı açılacak… İlk aşamada muhasebe, pazarlama ve finans eğitimleri planlanmaktadır. Bu eğitimlerle işsiz hemşehrilerimize kalifiye özellik kazandırılıp hemşehri işadamlarımızın işletmelerinde istihdamları sağlanacaktır.
Her yıl üyelerimiz arasındaki manevi bağları güçlendirmek için gelenekselleşen iftar programları düzenliyoruz. Bu sayede hemşehrilerimiz arasında kaynaşma sağlanıyor.
Sevgi Köprüleri projesi ile 2008 yılı nisan ayında BAYSİAD ve Fatih İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığında gerçekleştirilen projede 45 öğrenci ve 5 Öğretmen-Yönetici İstanbul'da ağırlamış ve farklı programlarda kaynaşma gerçekleştirildi.
6 Günlük misafirliğin ardından son günde Sarıhan Gustoda yapılan kahvaltı sonrasında misafirler Bayburt'a uğurlandı…
Çalışmaları devam eden proje ile Bayburt merkezli çalışmalara destek vermektedir. Çalışmaları devam eden proje kapsamında Bayburt'taki ilköğretim ve lise okullarına 20.000 e yakın kitap dağıtımı yapılacaktır.
Ayrıca geçmiş dönemlerimizde Organik Tarım Projesi, Her Eve İki Ceviz Fidanı Projesi, Bayburt Müslüman Dilendirmezler Cemiyeti Nizamnamesi, Ermeni Mezalimi gibi konularda çalışmalar yürütülmüştür.
Bayburt'ta elle tutulur bir yatırım olmamasına karşın, sizin başlattığınız örnek gösterilebilecek bir yatırım var ki oda Kardelen Süt ve Et Ürünleri. Biraz bundan bahseder misiniz ?
Kardelen Süt'ü 2006 yılında Bayburt Sanacaktepe köyünde kurduk. 20 bin m2 kapalı alana sahip tesiste tamamlanması durumunda 1700-2000 baş sağmal hayvan bulunacaktır. Bölgenin en önemli yatırımları arasında yer alan Kardelen Süt bölge için hayati önem taşımaktadır. Çünkü bölgede bu işin yapılabilirliğini ispatlayacak ve bu işi yapmak isteyenleri bu işe teşvik edecektir. Biz bu yatırımı gidip bu işin merkezlerinden biri olan Tekirdağ'da da yapabilirdik. Ancak biz memleketimize, doğup büyüdüğümüz yere vefa borcumuzu ödemek üzere bu yatırımı yaptık. Bayburt ve Bayburtlular için ne yapsak azdır.
Bayburt a yatırım yapmayı düşünen iş adamlarına neler söylemek istersiniz ?
Her bölgenin kendine has özellikleri var. Bayburt'unda kendine has zor şartları mutlaka vardır. Bunlar ulaşım, zor mevsim şartları vs olarak sayabilirsiniz. Ancak yine bu özelliklerinin yanında kendine has rekabet avantajları da mevcuttur. Eğer araştırıp, projelendirip kendinize bir alan belirlerseniz yaptığınız işte mutlaka başarılı olursunuz. Yeter ki bölgenin yapısına uyumlu olsun, bölgenin rekabet avantajlarını sağlasın. Bu konuda BAYSİAD olarak araştırmalarımızı yapıyor, dergimiz ve ekonomik kalkınma sempozyumları vasıtasıyla hemşehrilerimizle paylaşıyoruz.
Sempozyumda genel anlamda organik tarım ele alınıyor, Bayburt organik tarımda açısından uygun bir yer midir ve bu günkü organik tarım üreticiliği ne aşamadadır ?
Evet, zaten I.Ekonomik Kalkınma Sempozyumunda da konumuz kısmen Organik Tarımdı. Bu sempozyumda Proje olarak sunduğumuz ve gündeme getirdiğimiz Organik Tarım, Yönetim kurulu üyemiz İstanbul Halk Ekmek Eski Genel Müdürü Ömer Bilgiseven'inde desteğiyle hayata geçirildi. Bugün Bırakın Bayburt'u Doğu Anadolu Bölgesinde 9 ilde bu proje kapsamında sözleşmeli olarak üretim yapılmaktadır. Üretimi yapılan buğday İHE'e satılmaktadır. Bugün bu faaliyetin miktarı bir milyon doların üzerindedir. Bu ise gerek bölgemiz gerekse ilimiz için önemli bir rakam… Bu tür projelerin teşvik edilmesi, desteklenmesi gerekmektedir.
BAYSİAD gerek üyelerinin eğitim gerekse Bayburt bölgesinde nitelikli iş gücü artırma açısından ne gibi eğitim faaliyetlerinde bulunmaktadır ?
Şuan sizinde söylediğiniz gibi nitelikli elemana ihtiyaç var, bunun yanında önemli derecede de işsiz insan var. Bunların bir şekilde kalifiye özellik kazandırılıp nitelikli işlere yerleştirmek gerekiyor. Bunu da bazı kursları açarak çözmeyi düşünüyoruz. Bu kapsamda duyurularını da daha önce yaptığımız hatta birazda geciken Muhasebe, pazarlama ve finans eğitimlerimiz önümüzdeki ay içerisinde başlayacak. Bu konuyla ilgili detaylı bilgiler web sitemizden verilecek… Yine eleman ihtiyacı hissedilen alanlarda benzer eğitimler düzenlenecek…
Hemşerilerimize son olarak neler söylemek istersiniz ?
Bizler BAYSİAD olarak ilimizin kalkınması için devamlı projeler üretip hayata geçirmeye çalışıyoruz. Bizler Bayburt'taki hemşehrilerimizi de unutmadık. Zira bizler İstanbul'da yaşasak ta köklerimiz hala Bayburt'ta. Onun için etkinliklerimizin bir kısmını Bayburt'ta gerçekleştirmekteyiz. Bundan sonra da hedefimizde günlük 100 ton süt işleme kapasiteli bir fabrika kurmak. Bunun için fizibilite çalışmalarımız devam etmektedir. Son olarak şunu söylemek isterim. Bayburt'u sevdiğini iddia edenlerin artık Bayburt'a yatırım yaparak ispat etmeleri gerekiyor. Biz hemşehrilerimizen bunu bekliyoruz.
Sayın Baysiad Başkanı Salim Arslanhan'a bize zamanını ayırdığı için sitemiz adına teşekkür ediyorum…