Fetani BATTAL

AKP Bayburt Milletvekili

Fetani BATTAL
Fetani BATTAL

Ak Parti Türkiyede ilk defa seçimlere girdi ve yüksek oyla iktidara geldi?

Ak Parti’ den Bayburt Milletvekili adaylığı sizi biraz ürküttü mü? Çünkü oy potansiyeli net olmayan bir partiydi. Kısacası neden Ak Parti?

Ak Parti siyasi tarihimizin ilklerini gerçekleştirecek bir hedefi yakalama amacıyla kuruldu. Başlangıçta toplumun vicdanında teşekkül eden bu hareket kısa zamanda ülkenin dört bir yanında teşkilatlanarak ülke gündemine dair politikalar üretmeye başladı. Bu süreçte ben de Bayburt’ta Ak Partinin kurucu il başkanlığı görevi ile teşkilat çalışmalarına başladım. 3 Kasım 2002 genel seçimlerinde TBMM’de Bayburtumuzu temsil etmek gibi şerefli bir vazifeye halkımızın takdiri ile Bayburt Milletvekili olarak seçildim. Bayburt milletvekili olmak beni ürkütmedi ama heyecanlandırdı. Çünkü, biz bir nevi Türkiye Milletvekili olarak çalışıyoruz. Bu ağır ve kutsal vazifeyi, bu güne kadar Bayburt Milletvekili olarak görev yapan bütün milletvekillerimizin hassasiyetle yerine getirmeye çalıştığı gibi, Bayburt’un sorunlarını çözme görevi, üslendiğimiz vekaletin önemini her an hissetmemizi sağladı. Halkın vicdanında teşekkül etmiş bir siyasi oluşum olduğunu düşünmem ve çözüm bekleyen sorunları çözme iradesini göstereceğine dair inancım neden Ak Parti sorusunun en açık cevabıdır.

Seçimlerdeki Türkiye geneli parti başarınızı neye bağlıyorsunuz? .

Ülkemiz yıllarca kendi derdiyle dertlenen ve halkının konuştuğu dilden anlayan bir iktidara susamıştı. Bu susamışlık bir çağlayanın sularının hasretle mecrasına kavuşacağı vuslat anın ifadesidir. Bu vuslat 3 Kasım 2002 seçimlerinde ülke genelinde kurulan sandıklarda tezahür etmiştir. Ak Partinin başarısı da bu tezahürün neticesidir.

Bayburt dün nasıldı, bugün nasıl? 2 yıllık hizmet sürenizde ne değişti?

Bayburt dün özellikle eğitim ve sağlık alanında büyük eksiklikleri olan bir il iken bugün birkaç eksiğimiz hariç eğitim ve sağlık alanında altyapı ve personel problemlerini çözmüş bulunmaktayız. Şimdi bu alanlarda kaliteyi artırmaya halkımıza daha güzel hizmetler ulaştırmaya çalışıyoruz. 2 yıllık hizmet sürenize ne değişti sorusu cevabı sahifeler tutacak bir soru olduğu için kısa başlıklar halinde cevaplacağım.
- 2003-2004 yılında öğretime başlayan bir Eğitim Fakültesi açıldı.
- Polis Meslek Yüksek Okulu Bakanlar Kurulu Kararıyla Eğitim- Öğretime Başladı.
- Bayburt Fen Lisesi 2004-2005 eğitim-öğretim yılında açıldı.
- Demirözü Barajı için bu yıl 5 trilyon bir ödenek tahsis edildi.
- Organize Sanayi Bölgesi için bu yıl 2 trilyon 600 milyar ödenek tahsis edilmiş olup bu yıl tamamlanacak.
- Bayburt Kalesinin onarım projesi tamamlanmak üzere olup, 1 trilyon 500 milyar ödenekle tadilatına başlanacak.
- Toplu Konut İdaresi tarafından 144 konut 1 yıl gibi kısa sürede tamamlanmış olup, yeni proje çalışmalarımız devam etmektedir.
- Yıllardır tamamlanamayan Bayburt Kültür Sarayı için geçen yıl 600 milyar harcandı. Bu yıl 800 milyar ödenekle tamamlanacaktır.
- 2004 yılında yeni okul ve derslik yapımı için 4 trilyon harcandı.
- İlimize 2006 yılında doğalgaz iletim ihalesi tamamlanmış olup, inşaat çalışmaları hızlı bir şekilde başlamıştır.
- Organize Sanayi Bölgesinde yer tahsisi yapılan girişimcilerimizin çalışmaları devam etmektedir.
- 2002 yılında 9 olan uzman hekim sayımız 25 ‘e yükselmiş olup, birkaç biranş dışında uzman hekim eksiğimiz bulunmamaktadır.
İki yıllık sürede yapılan daha birçok hizmet halkımıza ulaştırılmış olup, birçok projemiz devam etmektedir.

Gençlerimiz sporla oldukça ilgili oldukları halde Bayburt bugün bu alanda ismini duyurabilmiş değil. Boks alanında oldukça iyi dereceler alıyoruz… Derneklerin kendi çaplarında yaptıkları çalışmalar dışında medaya yansıyan bir çalışması görünmüyor. Çoruh nehri Bayburt’ un gurur kaynağı olmasına rağmen rafting sporları Erzurum da yapılıyor.Kısacası Bayburt spor denildiği zaman kendini yeterince ifade edemiyor mu? Yoksa bizlerin umursamazlığı mı var?

Ben eski Türkiye Şampiyonu sporculardanım. Bu vesile ile sportif faaliyetlerin gelişmesi için potansiyellerimizi değerlendirmeye çalışıyoruz. Fakat sporcu kısa zamanda yetiştirilemiyor. Gereken destekler toplumsal bir seferberlikle sağlanmalı ve devamlı olmadır diye düşünüyorum. Bunu da geliştirmek için gayretlerimiz devam etmektedir.

Derneklerin ve vakıfların çalışmalarını nasıl buluyorsunuz? Yeterince hemşerilerimize ulaşabiliyorlar mı?

Ben Bayburt’u bu ülkenin en teşkilatçı bireylerinin yetiştirildiği eğitim yuvasına benzetiyorum. Dünyanın herhangi bir yerinde iyiye, güzele ve insanlığın faydasına dair bir faaliyet varsa o işin başında veya arkasında kesinlikle bir Bayburtlu vardır. Bu açıdan dernek ve vakıf faaliyetleri en başarılı olduğumuz alanlardandır.

Üniversite yapılacak iller geçenlerde açıklandı ve bunların arasında Bayburt yok. Bunun için çalışmalarınız var mı?

Bu konuda iyi bir atılım yaparak Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan ile 12 Mart’ta işadamlarımızı İstanbul da bir araya getirdik. Üniversitemizin altyapısı için işadamlarımızla bir seferberlik ilan ettik. Eğer bir il’e üniversite kurulacaksa aranılan kriterler arasında altyapısının tamamlanmış olması gerekmektedir. Yoksa bizim altyapımız tamamlanmamış ama bizim ilimizde de üniversite kurulsun demek, hamasi bir istekten başka bir şey olmayacaktır. Ben bir eğitimci olarak, insan yetiştirmenin alelade tesadüflere bırakılamayacak kadar önemli bir iş olduğunun farkındayım. Bu yönüyle, altyapısı hazır olmayan bir il’e üniversite istemekten ziyade sistematik hazırlıklarımızı kısa sürede hazırlayarak gözde bir üniversite kurmak daha iyi olur diye düşünüyor ve çalışmalarımızı buna göre yapıyoruz.

Dede Korkut Festivallerinin organizasyonlarını nasıl buluyorsunuz? Medyada yeterince yer verildiğini düşünmüyoruz ve hala bizleri arayıp izinlerini ayarlamak için tarih isteyen hemşerilerimiz var. Bu kadar köklü bir olayı ulusallaştıramaz mıyız. Size göre eksik nerde?

Dedekorkut Şenlikleri Belediye ve Özel İdare katkılarıyla düzenlenmekte olan ve özellikle gurbette olan hemşehrilerimizin hasret gidermesi için bir fırsattır. Fakat sivil toplum kuruluşlarının destek ve açılımları ile daha da geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Medyanın ilgisi, program içeriği ve hemşehrilerimizin destek ve gayretleri ile artacaktır diye düşünüyorum.

Bayburt gerek bulunduğu coğrafi konumla gerekse diğer yönleriyle tarihte isminden çokca söz ettirmiştir. Bayburt ile ilgili tarihimizi yansıtan projeleriniz var mı? Örneğin gündemde olan Ermeni Soykırımı olayı. Bayburt da bunların en büyük tanıklarından biri… Bu ve buna benzer olayları sıralamak mümkün.

Bayburt bir kültür ve tarih şehri. Bu şehrin kültürel ve tarihi dokusunu yeniden keşfetmemizi sağlayacak çalışmalarımız devam etmektedir. Bayburtumuzun geleneksel el sanatlarının en güzel örneği olan “ehram projemiz” Avrupa Birliği fonlarından 220 bin Euro destekle çalışmalarına başlamıştır. Burada bu projenin hazırlanmasında ve hayata geçirilmesinde emeği geçen bütün arkadaşlara da teşekkürlerimi sunuyorum. Bayburt Kalemizin, Çımağıl Mağarasının, Kültür Sarayının, Aydıntepe Yer altı Şehrinin kültürel anlamda ilimize katkı sağlayacak şekle gelmesi için çalışmalar sürmektedir.

Sitemizde çok konuşulan ve genelde gençlerimizin sorunu işsizlik. Göç ve eğitim. Bunlara değinirsek öncelikli sorunumuz nedir? Gençlerimiz neden bu kadar umutsuz.

Ülkemizin yıllardır yanlış politikalarla milyarlarca dolarının heba edilmesi yeni yatırım ve istihdam alanlarının açılmamasını dolayısıyla da gençlerimizin işsizlik problemi ile karşılaşmalarına sebep olmaktadır. Bu problemin üstesinden gelmek için öncelikle ekonomik istikrarın sağlanması gerekiyordu. Biz bunu sağladık. Faiz ve enflasyon belasından kurtulmamız için gereken tedbirler alındı. Şimdi sıra gençlerimizin işsizlik problemini aşacak, insanımıza iş ve aş olacak yatırımların özellikle özel sektör destekli sağlanmasına ve yabancı sermayenin ülkemize yönelmesinin sağlanması gerekmekteydi. Bu da her geçen gün gerçekleşmektedir. İnşallah işsizlikle ilgili politikalar kısa sürede insanımızın yüzünü güldürecek hale gelecektir.

Muhakkak ki Bayburt’ un her köşesi güzeldir ama olmazsa olmazlar arasında sizin için belli başlı yerlerimiz var mıdır?

Ben Bayburt’un her köşesinin ayrı güzelliğe sahip olduğunu düşünüyorum.

Sitemizin misyonunda gerek yurt dışındaki gurbetçilerimizin gerekse Bayburt ve Türkiye’ nin diğer illerindeki hemşerilerimizin buluşma noktası olması amaçlanıyor bu anlamda sitemizi nasıl buldunuz?

Sitenizin bilişim çağında hemşehrilerimizin memleketlerinden ve birbirlerinden haberdar olmalarına vesile olmasını diliyor, çalışmalarınızdan dolayı sizleri can ı gönülden tebrik ediyorum. Siteniz gayet güzel olmuş başarılar diliyorum.


Sayın Fetani Battal’ a bize zamanını ayırdığı için sitemiz adına teşekkür ediyorum…