Süleyman HARMANCI
Bayburt Milli Eğitim Müdürü
Sayın Müdürüm yaklaşık 4 yıldır Bayburt'ta hizmete devam etmektesiniz. Biz sizleri tanıyoruz fakat tanımayan okuyucu ve sitemiz ziyaretcileri için kendinizden bahsedermisiniz, sizi tanıyabilirmiyiz?
Ben 1961 Erzurum-Aşkale doğumluyum İlkokulu köyüm olan Güllüdere köyü İlkokulunda Orta ve Lise öğrenimimi Aşkale lisesinde tamamladım. Yüksek öğrenimimi Erzurum Ataturk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Matematik Öğretmenliği bölümünde tamamladım. Öğretmenlik meslek hayatıma 1982 yılında Edirne de başladım, daha sonra 1986 yılında Erzurum-Ilıca Yavuz Selim Anadolu Öğretmen Lisesi müdürlüğüne atandım. Burdan da 1997 yılında Erzurum-Merkez Nevzat Karabaj Anadolu Öğretmen lisesine kurucu Müdür olarak atandım. Ordaki görevimi yürütürken 2003 yılı Eylul ayında Bayburt ilimize İl Milli Eğitim Müdürü olarak atandım ve O gunden buyana da aynı görevi sürdürmekteyim.
Sayın Müdürüm ilk sorum size, İlimiz ve köylerimizde Öğretmen açığı varmıdır, var ise bu açığın nasıl telafisini yapmaya yada kapatmaya çalışıyorsunuz?
İlimiz ve köylerimizde çok az sayıda öğretmen açığı vardır bunu önceki yıllarla kıyaslama yaptığımız zaman yok dendecek kadar az diyebiliriz. Bu eksikliğide Eğitim Fakultesi mezunu olupda öğretmenlik görevi alamayan arkadaşlardan ücretli görevlendirmek şartı ile dolduruyoruz.
Türkiye genelinde İlköğretim (OKS) ve Ortaöğretim (ÖSS) de eğitim seviyesinde İlimiz nasıl bir çizgi takip etmektedir?
İlimizin İlköğretim (OKS) sınavında başarısı 2003 yılından sonra her yıl artarak devam etimiştir. 2003 yılı ve daha önceki yıllarda İlimizin Türkiye genelindeki sıralamada en iyi yeri 67. sıra olmuştur. Fakat 2003 yılından sonra 2004 yılında 52. sıraya 2005 yılında 41.sıraya 2006 yılında 20. sıraya yukselmiştir. Bu sıralamanın bizden sonraki 61 ilin hangi iller olduğuna bakıldığında İlimizin (OKS) deki başarısı daha iyi anlaşılacaktır.
Ortaöğretimde de her yıl bir önceki yıldan daha iyi olduğunu bundan sonraki yıllarda da daha iyi olacağını tahmin ediyorum. ÖSS de 55. sıralardan 2006 yılında 37. sıraya yükseldiğimizi belirtmek istiyorum.
İlimiz genelinde Öğrenci-Veli ilişkisi zayıf bir noktada, hatta Okullarımızın yapmış olduğu Veli toplantılarına bile katılmayan Veliler var. Bu ilgisizliğin başlıca nedenleri neler olabilir düşüncelerinizi alabilirmiyiz?
Eğitim-Öğretimde Öğrencinin başarısını etkileyen faktörlerden biriside çocuğun Anne-Baba yani velisinin ilgisidir. Biz eğitimciler eğitimde velinin çocuğu ile ilgilenmesini, öğretmeni ve okul yönetimi ile sürekli irtibat kurmasını ve çocuğuyla sağlıklı iletişim kurmasını istiyoruz. Son yıllarda velilerimizin çocuklarının eğitim işleriyle daha yakından ilgilendiklerini müşahade ediyoruz.Bu da bizleri memnun ediyor. Şunu belirtmek isterim ki her Anne-Baba çocuklarının çok iyi Eğitim-Öğretim görmelerini ve başarılı olmalarını isterler, ancak sizin dediğiniz ilgisizlik belkide ilgisizlik değil bu işin yol ve yöntemini bilemezliktir.
Ortaöğretim Kurumları Sınavı (OKS) nın kaldırılarak yerine, 6, 7 ve 8. sınıflarda Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolujileri Genel Müdürlüğü'nce merkezi olarak yapılacak Seviye Belirleme Sınavı (SBS) getirildi. Sizce yapılan bu değişikliğin yani (SBS) nin yararları nelerdir?
(OKS) Sınavları yerine uygulamaya konulacak olan (SBS) sınavlarının olumlu yönlerini şöyle sıralayabiliriz;
a-İlköğretim süresindeki öğrencinin başarılı çalışması belli bir oranda değerlendirilecektir.
b-(OKS) sınavındaki sorulan dört temel dersin bilgileri haricindeki derslerdeki başarısı da bu sınavın sonucuna yansımış olacaktır.
c-Öğrencinin İlköğretimden sonraki Eğitim hayatı bir tek sınava bağlı olmayacak üç ayrı sınavla değerlendirilecektir.
d-Öğrenci için Okul ve Okul daki bütün dersleri daha önem kazanacaktır.
Son yıllarda çocuklarımız İnternet kafelerde su istimal edilmekte, ders çalışmıyorlar hatta bu yüzden devamsızlık bile yapıyorlar bunun önlemini almak adına Milli Eğitim olarak ne tür çalışmalarınız vardır?
Eğitimde internetin olumlu katkıları olduğu halde iyi amaçlı doğru şekilde kullanılmadığı takdirde, iyi denetlenip takip edilmediği takdirde olumsuz etkileri ve zararları da olmaktadır. Biz Milli Eğitim olarak Okullarımızın tamamında bulunan İnternet bağlantılı Bilgisayar laboratuarlarımızı bütün öğrencilerimizin hizmetine açarak İnternet ihtiyaçlarını buradan serbestçe karşılamak oldu. Diğer taraftan İnternet kafelerinin denetimi Belediyemiz tarafından yapıldığını biliyorum, ama yinede bu konuda sadece biz Eğitimciler, İdareciler, Öğretmenler, Denetleyicilerin yanı sıra Anne-Baba'ların duyarlı ve sorumlu vatandaşlarla beraber en önemlisi İnternet cafe sahiplerininde duyarlı olmalarını bekliyorum.
Vatandaşlar eğitim Kurumları adı altında alınan ek vergileri yada katkı paylarını seve seve vermektedirler. Ancak yinede istenilen seviyede hizmet alınmadığından şikayetçidirler. Bu neden kaynaklanıyor yoksa devlet yeterli destek vermiyor mu. Açıklama yaparmısınız?
Son yıllarda Devletimiz bütçesinden en fazla payı eğitime ayırmaktadır. Bu nedenle devletimiz eğitime önem vermiyor derserk haksızlık yapmış oluruz. Devlet imkanlarımız arttıkça daha iyi olacağından emin olduğumu söylemek isterim.
Sosyal Hizmetler Kurumuna ait binada Eğitim vermekte olan Bayburt Fen lisesi, yeni binasına ne zaman kavuşacak bizleri bilgilendirirmisiniz?
İlimize TOKİ tarafından Fen Lisesi ve diğer birimleri olarak yaptırılan 24 derslikli Eğitim-Öğretim binası ile 300 Öğrencilik pansiyon binası ve Kapalı spor salonu Eylül-Ekim ayları içinde yapılarak bize teslim edilecektir.
Üniversite eğitiminin amacı kişiye bir mesleğin bilgilerini sağlamanın yanında, kişiyi hayata hazırlamak ve geliştirmektir. Fakat bugünkü Üniversite gençliğimizin büyük bir kısmında bunu göremiyoruz. İçki, Alkol, Uyuşturucu ahlaksızca davranış sergilemeleri... bir başı boşluk görülmekte. Bunun sebebi sizce neler olabilir, fikirlerinizi alabilirmiyiz?
Üniversite öğrencilerimizin çoğunluğunun sizin dediğiniz türden işlerle uğraşıyor demek çok doğru olmaz bunun sebeplerini Üniversite Yöneticisi ve Öğretim görevlileri ile değerlendirirseniz daha doğru olur diye düşünüyorum.
Sitemiz bayburt.net olarak yapmış olduğumuz kitap ve kırtasiye kampanyası hakkındaki düşüncelerinizi alabilirmiyiz? Ayrıca ben bu kampanyadan dolayı bütün iştirakçilerimize ve emeği geçenler sitemiz adına Teşekkür ediyor, Sevgi ve Saygılarımı sunuyorum.
Siteniz ile Hayırsever Vakıf, Dernek ve Şahısların Okullarımıza yapmış oldukları kitap yardımlarını çok önemli ve anlamlı buluyorum. Kitap okunması bakımından Dünya Devletlerini incelediğimiz zaman kişi başına en az kitap okuyan devletler arasında yer alıyoruz. Bu eksikliğimizi telafi etmek için okuma alışkanlığının kazanıldığı çağlar olan öğrencilik çağlarında, Çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığı kazandırmamız gerekir diye düşünüyorum bu vesile ile de İlimizde Eğitim Öğretime her türlü katkıyı sağlayan bütün hayırseverlerimize çok teşekkür ve şükranlarımı sunuyorum.
Sayın Müdürüm Öğrencilerimize aktarmak istediğiniz tavsiyeleriniz varmı?
Öğrencilerimiz gelecekteki yaşlarında Eğitim-Öğretim hayatlarında güzel bir dönem geçirmek istiyorlarsa bu günlerini kıymetini bilmelerini, öğrenim hayatlarındaki en önemli süreç olan bu dönemlerini çok iyi değerlendirmelerini ders-ders de öğrenilir kurallarını unutmadan derslerde öğretmenlerini çok dikkatli dinlemelerini, okul sonrası zamanlarını bir plan dahilinde iyi değerlendirmelerini, diğer arda kalan zamanlarında bol kitap okuyarak geçirmelerini tavsiye ederim.
Son olarak sitemiz hakkındaki düşüncelerinizi alabilirmiyim?
İnternet sitenizi her gün en az bir kez ziyaret ediyorum. Sitenizdeki haberleri takip ediyorum sizinde bildiğiniz gibi toplumu doğru ve olumlu bilgilendirme bakımından her tür medyanın önemi çok büyüktür. Bundan dolayı sizlere başarılar diliyor emeği geçen herkese çok Teşekür ediyorum.
Sayın Müdürüm bu kadar çok değerli zamanınızı bizimle paylaştığınız için ve verdiğiniz bilgilerden dolayı sitemiz www.bayburt.net adına Teşekkür ediyor ve Saygılarımı sunuyorum.